Zalaegerszeg sportpalettáján léteznek reflektorfényben lévő sportágak, és akadnak olyanok, amelyek nincsenek a fényben. A Zalaegerszeg besenyői városrészében élő Marai család két fia az utóbbiakból választott. A Tibor ralikrosszozik, Péternek a triatlon és a duatlon a kedvence.

Tehetségek Besenyőből

– Édesapám is ralizott, de a döntő lökést az adta, amikor anyu testvérénél nyaraltam 2002-ben Veszprémben. Kimentem egy ralikrosszversenyre, ott elromlott az egyik versenyző Ladája, és segítettük megjavítani, így kezdődött a barátságom az autós sportággal – emlékezett a kezdetre Marai Tibor. – Később Nyirádon egy amatőrversenyen már volán mögé ültem. Kezdetben Skoda 105-össel versenyeztem.

marai_tibor_peter.jpg

Együtt a sportos testvérek Tibor (balról) és Péter.

Szép fokozatosan építettük az autót, a végén már Felícia-motor volt benne. Különösebb eredményt nem sikerült vele elérnem, mivel a farmotoros kocsi az 1300 köbcentis kategóriában nehéz volt. Apu karosszérialakatos, mellette autodidakta módon tanultam meg az autószerelést. Hivatalosan csak sima érettségim van. Később Suzukira váltottam, 2006-ban már ezzel versenyeztem. Szintén fokozatosan építgettük a gépet, amely egyre jobb lett. Divizió 9-ben 2006-ban, az 1300 köbcentisek mezőnyében 2. lettem. A junioroknál összetettben a 3. helyet szereztem meg. 

A következő esztendőben minden versenyen nem tudtam elindulni, és volt egy bukásom is. Így a 4–5. helyen fejeztem be az idényt. Úgy volt, hogy 2008-ban nem indulok pénzügyi okok miatt. Pestről kaptam egy kis segítséget, így Marai-team néven versenyzek. Idén szeretnék ismét felkapaszkodni a dobogóra. Talán akkor a szponzorok is jobban felfigyelnének rám.

Péter, az öcsi a sportolás terén csak a saját erejében bízik, ért is már el szép eredményeket. Igazán embert próbáló sportágat, a triatlont, és annak „testvérét” a duatlont választotta.
– Tizenegy éve kezdtem el úszni, és atlétizálni – folytatta Marai Péter. – Egy idő után az edzőim szóltak, hogy válasszak sportágat, melyik lesz az igazi. Egyikről sem akartam lemondani, és inkább hozzávettem egy harmadikat, a kerékpározást.

Mindegyiket kedvelem, mert így nem annyira unalmas a felkészülésem. Igazából egy barátom révén kerültem végül is kapcsolatba a triatlonnal. Csak látszatra tűnik olcsóbb sportágnak az enyém, mint a bátyámé. Egyet kiemelve, ha például kerékpározásban  eredményes akarok lenni, ahhoz egy jó bringa kell, ami 500 ezer forint, akkor még nem beszéltem a futócipőkről és a többi felszerelésről. Nekem, akárcsak Tibinek, a szüleim segítettek eddig a legtöbbet.

A három szám közül mindig változó, hogy melyikben teljesítek jól. 2004-ben például korosztályomban a második legjobb kerékpáros voltam. Az úszást tartottam a leggyengébb számomnak, de már abban is sikerült előbbre lépnem. Nagyon sokat köszönhetek edzőimnek: Horváth Csabának (úszás), Csiszár Attilának (atlétika),  Binder Tamásnak (kerékpár). Terveim között szerepel, hogy tagja legyek a korosztályos válogatottnak, később szeretnék kijutni EB-re, Világkupa-versenyekre. Ehhez idén is szeretném teljesíteni az aranyjelvényes szintet. Duatlonban az első 5-ben, triatlonban az első 10-ben ott lenni a ranglistán.

A két fiatalember terveit végighallgatta az édesapa id. Marai Tibor, aki nagyot sóhajtva csak ennyit mondott: „A család eddig is erőn felül támogatta fiaim sportolását. Reméljük, rövidesen sikerül támogatókra lelnünk, hiszen Tibor és Péter nagyon szereti a sportot.”

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates