Magasra tette a mércét a ZTE TK.

A ZTE TK női teniszcsapata a tavalyi bronzérem után idén ezüstöt szerzett a Szuper Ligában. Ami annál is inkább értékes, mivel a résztvevők létszáma nyolcról hatra csökkent, s a kieső csapatok jobb játékosai közül többen a megmaradókat erősítették. Emiatt is az egerszegiek szerényebb célt – a bennmaradást – tűzték ki célul maguk elé.

tenisz15.07.02a

- Nekünk az a legfontosabb, hogy évről évre a Szuper Ligában szerepeljünk – hangoztatta Bakos György, a ZTE vezetőedzője. – Az előzetes erő sorrend alapján úgy ítéltük meg, hogy egy csapatnál jobbak lehetünk. Azt láttuk, hogy az MTK kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul az erősebb csoportba kerültünk. Ezt bizonyítja, hogy a csoportmérkőzések során két szoros mérkőzésen egyaránt 4:3-ra nyertünk. Bizonytalansági tényező, hogy miután a csapatoknak április közepéig le kell adni a szerepeltetendő játékosok listáját, egyáltalán nem biztos, hogy ők a Szuper Liga időpontjában itthon lesznek. Akárcsak a többi csapatnál, nálunk is akadt távozó menet közben, erősségünk, Marosi Katalin a csoportmérkőzések után befejezte szereplését, ment Wimbledonba párost játszani. Ráadásul többen is megsérültek nálunk. A csoportmérkőzések során előfordult, mikor az ellenfélnek meccslabdája volt, innen sikerült fordítotanunk. Idén a Fortuna is velünk volt, de természetesen nemcsak a szerencsének köszönhetjük sikerüket.

- A bronzérmes csapat is jó kollektívát alkotott, feltehetően így volt ez idén is?

- A társaság magja 4-5 éve együtt van. A lányok egy része elérkezett abba a korba, hogy döntenie kell a tenisz, illetve a tovább tanulás között. Volt, aki a tanulásra voksolt, s akadt, aki az Szuper Liga előtti héten érettségizett. Ők természetesen nem tudtak rendesen edzeni. A megérzéseimre kellett támaszkodnom az összeállítás során. Az eredmény mutatja, jó döntéseket hoztam.

- Az ezüstérem megszerzésével magasra tettétek a mércét. Ezt nehéz lesz túl szárnyalni...

- Az idei helyezésünket a helyén kell kezelni, és meg kell próbálnunk építkezni belőle. Tisztában kell lennünk azzal, hogy legjobb játékosainkat az ellenfelek megkörnyékezik. Adott tehát a feladat, amennyire lehet, egyben kell tartani a társaságot, ami anyagiak függvénye is. Most kijelenteni, hogy egy év múlva is ezüstérmesek leszünk, butaság lenne. Biztosan lesznek távozók, olyanok, akik messze Egerszegtől tanulnak, mások pedig már nem vállalják fel ilyen szinten a teniszt. Őket pótolni nem lesz egyszerű feladat. A magyar játékos piac szűk, nehéz olyan teniszezőt találni, aki valóban erősítést jelent.

- Akkor nem lesz egyszerű feladat jövőre egy ütőképes ZTE-t összehozni...

- Nem bizony, mivel 2016-ban olimpia is lesz. Nem tudni azt sem, hogy a szövetség mikor rendezi a Szuper Ligát, s a helyiek mellett kit lehet arra az időpontra megszerezni. Az előnevezést idén szeptemberben kell leadni, a véglegeset áprilisi végéig. Jövő év januárjától anyagi lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk a legjobb csapatot összehozni. Rohonyi Réka, aki az USÁ-ban tanult, és a csapat erőssége volt két éven át, befejezte tanulmányait. Amerikában telepedik le, valószínűleg már nem áll csapatunk rendelkezésére.

- Tudnak szakmai és anyagi szempontból is profitálni az ezüstéremből?

- Szakmai szempontból nagyon fontos lesz, hogy a teniszt úgy mond bevigyük az iskolákba. A tanulókkal és szüleikkel ismertessük eredményeinket, ami mindenképpen vonzó lehet. Egy generáció - már említettem - kifut a ZTE-nél, fel kell építeni a következőt. Úgy látom a „ Nagy sportágválasztóknak" igazán nincs hozadéka. A tenisz számára biztosan. Megítélésem szerint a mai világban a gyerekeket meg kell nyerni a sportnak, a tenisznek. Az anyagiakról szólva, remélem az önkormányzat és szponzoraink révén sikerülhet egy ütőképes csapatot jövőre is összehoznunk.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates