Visszahozni a régi idők hangulatát.

 

A hét végén megindulnak a küzdelmek a magyar labdarúgás második vonalában.Nem véletlen tehát, hogy a héten a ZTE FC vezetése találkozott a sajtó képviselőivel és a szurkolókkal is. És nem utolsósorban szakmai stáb megpróbálta összerakni azt az együttest, amely képes lehet sikeresen megfelelni az elvárásoknak. 

 

Először talán azokat érdemes számbavenni, akiktől reményeink valóra váltását várjuk.

 

Zömmel labdarúgók távoztak, akik az elmúlt szezonban kölcsönben szerepeltek Egerszegen. Ezek közül a legnagyobb veszteség egyértelműen az MTK-hoz visszatért Deutsch Bence és a Bp. Honvéddal készülő Bobál Gergely távozása, bár az utóbbi esetében még nem zárultak le a tárgyalások, a Honvéd pillanatnyi igényét nem tudják, és nem is akarják teljesíteni.

 

Az érkezők közül a támadó Balázs Zsolt kipróbált játékos, aki Paksról tért haza nevelőcsapatához, a védő Koszó Balázs, a középpályás Nagy Gábor szintén komoly NB I-es múlttal rendelkezik. Vernes Richárd szintén az élvonalból érkezik, s ők öten azok, akiknek a nevét a szurkolók jobban ismerhetik. Ám ha az élvonalbeli múltat nézzük, akkor a szlovák Rózsahegy (Ruzomberok) csapatától érkezett Tomás Dubek számít a legrutinosabb játékosnak, hiszen a nyárig 315 első osztályú mérkőzést játszott Szlovákiában. Kertész Tamás, a kapus Szemerédi Norbert és a szintén magyar felmenőkkel rendelkező, Szlovákiából érkezett Marek Szabó inkább másodosztályú múlttal bír.

 

Az előzőekből kitűnik, hogy a ZTE FC igazoláspolitikája változott, kölcsönjátékosok helyett olyanokra áldozott komoly összeget, akikre hosszabb távon számítana.

 

A távozók és érkezők neveit - esetleges játéktudását, klubkötődését - összevetve, (óvatosan mondom) remélhetően a korábbinál erősebb, eredményorientáltabb gárda alakult ki. Emellett az elmúlt években összecsiszolódott egy olyan mag - Szappanos Péter, Forgács András, Króner Martin, Nagy Tamás, Babati Benjamin, Bedi Bence és Polényi Gábor személyében - amelyre lehet építeni. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy az NB II-es kiírás szerint folyamatosan a pályán kell tartani egy 1997-es és egy 1998-as születésű labdarúgót. A ZTE FC-nél Végh Gábor, Ekker Milán, Kretz Bálint és Ágoston Donát az elmúlt szezonban már játszott és edződhetett a második vonalban, s továbbra is megfelelnek a "fiatalszabályként" említett előírásnak. És rajtuk kívül több fiatalt is tesztelt a felkészülési mérkőzéseken Zoran Spisljak, aki az alapos és a hosszú távú felkészítés híve.

 

A klub most érett meg az NB I-re

 

Végh Gábor hét közbeni találkozója az újságírókkal inkább csak nevében volt szokványos sajtótájékoztató. Az elnök-tulajdonos sokkal inkább a célok elérése érdekében az együttgondolkodásra, a összefogásra, a közös háttérmunkára igyekezett megnyerni a jelenlévőket, mint a "szenzációk" közlésére. Személyes hangvételű szavaiból egyértelműen kitűnt (amiben eddig sem kételkedtünk), ő is egyike azon embereknek, akit a démon - a sport iránti szenvedély - megszállt. Lehet őt is kritizálni, hozhat rossz, vagy a kívülállók számára érthetetlen döntéseket, de nem sajnálja mindennapjainak jó részét a klub érdekében feláldozni. A kívülállók nem is tudják, nem is tudhatják, mennyi befektetett energia kell egy ilyen klub életben tartásához, eredményes működtetéséhez.

 

ZTEFCsajt17.07.25

 

Azt is elmondta, hogy korábban is gondolkodtak magasabb célok elérésében, de reálisan nézve a klub nem állt készen az NB I-es szereplésre. Most érkeztek el odáig, hogy a szervezeti felépítettség, létesítmények, szakmai stáb kialakítása szempontjából minden a helyén van, azaz a klub megérett a magasabb osztályba való lépésre. Egyetlen dolog, amiben nem sikerült előrelépniük - és ez komoly gond -, ez a városi, megyei összefogás. Jelenleg egyetlen tényleges szponzoruk van, Zalaegerszeg városa. Rajta kívül nincs igazán helyi támogatójuk. Keresik a megoldást, de ebben kérik a sajtó segítségét is.

 

Nem lesz könnyű feladat, ismét szerepvállalásra késztetni a vállalkozókat, hiszen a múltban már többször megégették magukat. Nem lesz könnyű a sportbarátokat, a focinak hátrafordítókat visszacsalogatni a csodálatos sportarénába, mert ehhez olyan hangulatot kell varázsolni oda, mint volt egy-két évtizeddel korábban volt. A futball leértékelődése nem mostanában kezdődött el Egerszegen, a jelenlegi vezetésnek olyan hibákért is bűnhődnie kell, amiket nem ő követett el.

 

Az is elhangzott az összejövetelen, nincs tabu téma számukra, bármilyen kérdésben korrektül tájékoztatnak, hogy a sportszeretők minél hitelesebb információkkal rendelkezzenek a klub törekvéseiről az ott történtekről.

 

Visszahozni a régi idők hangulatát

 

Ágoston Zoltán klubigazgató és Zoran Szpisljak vezetőedző a tavalyi "szünet" után csütörtökön remek hangulatú, időben meglehetősen hosszúra nyúló találkozón nagyon sok kérdést kapott a jelen lévő szurkolóktól, akik az őket érdeklő - szakmai, gazdasági, klubstratégiai kérdésekre választ kaphattak, majd körbejárták a ZTE Aréna újonnan elkészült sportszakmai és egyéb helyiségeit. A részvevők közül többen azt az összefogást szorgalmazták, ami visszahozza a régi idők hangulatát és hozzásegíti a csapatot a hétfői, Győr elleni mérkőzésen.

 

zte sajtotaj 014 ab

 


Zoran Szpisljak vezetőedző úgy vélekedett, szervezett, erőteljes játékra, a hazai pályaelőny kihasználására van szükség a győzelemhez.

 

Fotó: Pente Valéria, zaol.hu.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates