Még mindig feltöltődve jön haza az edzésről..

 

Nemrég ünnepelte 70. születésnapját Fenyvesi József testnevelő, kézilabda-edző. A jeles szakember edzői pályafutása során futott fel a kézilabda egykori csapata a már régóta megszűnt a Caola SE, amely az NB I-ben is szerepelt.

Régóta nyugdíjas, de ma is aktív és dolgozik. Jelenlegi, és volt játékosai, de az egerszegi kézilabda többi szereplője, edzők, játékvezetők is köszöntötték a jeles évfordulón.

 

- Messziről érkezett Zalaegerszegre?

 

- Kisterenyén gimnazistaként játszottam a megyei bajnokságban, akkori tanárom egy jó kis csapatot hozott össze. Onnan az egri tanárképző főiskolára vezetett az utam, az NB II-ben szerepeltem. Szélsőként játszottam. A főiskola után még tanítottam a környéken és oktattam a kézilabdát. Aztán elkerültem Zánkára, ott sporttal és turisztikával foglalkoztam. Ott ismerkedtem meg a feleségemmel, az ő révén kerültem Zalába - emlékezett a kezdetre Fenyvesi József.

 

- A zalai kézilabda életbe is gyorsan bekapcsolódott…

 

- Pókaszepetkre kerültem, nagyon jól éreztem magam. Aztán hívtak Egerszegre, ha nehezen is, de váltottam. A Dózsa iskolában fiúkkal foglalkoztam. A szomszédvár csapata az Ady volt, ott Bánki József irányította a kézilabdát, ő lányokat oktatta. Nagyon jó barátok lettünk. Többször is országos döntőbe jutottunk és jó eredményeket értünk el.

 

- Hogyan került kapcsolatba a versenyszerű kézilabdával?

 

- Megkerestek a Zakó SE-től, ahol eleinte az utánpótlás területén dolgoztam. Aztán egy szép napon felkeresett Pass Sándor, a Caolától. Hátulról megfogta a ruhámat és közölte velem, holnaptól te vagy a Caola edzője. Újoncként az NB II-ben negyedikek lettünk. A következő évben ötödikek, le is akartam mondani. A klub elnöke hatott a lelkemre, maradtam. A harmadik évben megnyertük az NB II-őt. Emlékszem, Tatán kinti pályán 12-12-őt játszottunk, nekünk a döntetlen is elég volt a feljutáshoz. Ezután közöltem a vezetéssel, hogy elég volt, „lemegyek „az ifikhez. Fárasztó három év volt mögöttem. Az NB I B-ben Tóth István irányította a csapatot. Nem sokáig maradtam azonban felnőttek nélkül, Kustor József invitálására a Katona SE-hez kerültem. Később következett a Z. Dózsa férfi csapata, ahol az ifikből többen később az NB I-ben is szerepeltek. A rendszerváltás felé haladva azonban ezek a csapatok kezdtek „gyengülni”. Ennek ellenére több olyan játékos is megfordult a kezem alatt, aki később NB I-ben szerepelt. Három év után Horváth József segítőjeként visszakerültem a Caolához, mellette dolgoztam az ifiknél és a serdülőknél is. A lányokkal három bajnokságban szerepeltünk, nagy megterhelés volt a lányoknak, de bírták. Ekkor került csapatomhoz Tóth Tímea Zalaszentgrótról, Berta Melinda, aki szintén szép karriert futott be, a Ferencvárosnál is játszott, hogy csak pár nevet említsek.

 

-- Eredményes szereplések után jöttek az egerszegi gazdasági változások, gyárbezárások…

 

- Pénz mindenhez kell, a sporthoz is. Amikor Egerszegen megszűnt a Caola, vártható volt a kézilabda sportág összeomlása is. A férfiaknál a laktanyák megszűnése jelentette a véget.

 

Fenyvesi

 

                                                                                                        Egyedzés után...Fenyvesi József játékosaival 

 

- Ma is dolgozik, mindene a kézilabda…

 

- Csodálatos játék. Tamás Tamás igyekezte újra szervezni a játékot, dolgoztam nála az Egerszegi KK-nál. Küzdenek az NB II-ben a nők, minden dicséretem az övék, de már másak a körülmények.

 

- Elkerült a Páterdombi LSC-hez, mi motiválja?

 

- A Göcsej SE megszűnését követően kerültünk az LSC-hez. Amikor egy edzésre megyek, felteszem magamnak a kérdést: kell ez nekem? Az edzéről azonban feltöltődve jövök haza. A válasz végül nem lehet más : igen. Nagyon jó kis társaság jött össze.

 

- Ezek után nem csoda, hogy több évtizedes munkája után nagy ünneplést csaptak önnek...

 

- Felejthetetlen volt számomra. Ráadásul olyan volt az egész, mint egy időutazás, egykori játékosaim mellett a maiak is ott voltak, de ez elmondható a vezetőkről is. Nagyképűség nélkül állíthatom, a tények mutatják, szeretett engem a kézilabdás közeg. Fontos volt a szakmai tudás, de számomra igazai feladat a csapatépítés volt. Elérni, hogy játékos, vezető egy irányba húzzon, mert akkor van eredmény. Minden rezdülésre oda kell figyelni. Talán ebben rejlettek a sikereim.

 

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates