Harcművészeti szemináriumra voltak hivatalosak a japán harcművészeti ágak képviselői 2015. április 16-17.-én a Kanizsa Centrumban. A 150 éves Nagykanizsai TE 1866. judo szakosztályának meghívására és a Jigoro Kano Alapítvány szervezésében a japán harcművészeti ágakat három irányzat képviselte. Emellett még három, más harcművészeti ágakkal foglalkozó mesterek tartottak bemutatót és nyújtottak gyakorlási lehetőséget a jelenlévők számára. A szombati napon délelőtt 10 órától este 20 óráig tartó kurzusokon versenyzők, amatőrök és a küzdő sportok iránt érdeklődők vettek részt szép számban.

A közös bemelegítést követően először Mester Marcell, a Nagykanizsai TE 1866. Judo Szakosztály edzője a judo dobás-, és földharc technikáiból mutatott be az eséstechnikákat nem , vagy alig ismerők számára is gyakorolható versenytechnikákat.

Ezt követően Fürtös János önvédelmi instruktor Budapestről pusztakezes a judo dobás elemeit is használó önvédelmi technikákat és eszközös támadások védésének technikáiból mutatott meg néhány nagyon is életszerű elemet.

A Nagykanizsai Kyokushinkay Karate SE vezető edzője Gaál Imre instrukciói által, az ütés-rúgás anyagából védőeszközök segítségével próbálhattak meg pontosan végrehajtani több technikai elemet.

csopoprt

A kemény , emberpróbáló gyakorlások után ebédszünetben pihentek a résztvevők.

A délutáni program első harcművészeti irányzata a Jeet Kune Do/ Kali jeles képviselője és egyben vezetője, edzője Johanidesz Gábor és tanítványa, Kránitz Antal az önvédelmi marokbot (Koga/Kubotan/Palmstick) használatát tanította a résztvevőknek, megmutatva az eszköz hatékonyságát, hogy az ütések, feszítések és egyéb technikáknak az erejét mennyire tudja növelni ez az eszköz. Az előadás végén az Inosanto KALI stílusból (bot- és késharc) láthattak a résztvevők egy rövid bemutatót. .

A következő irányzat még nem szerepelt eddig a szeminárium programjában. Német József, aki a judo szakosztály mester fokozattal rendelkező tagja is egyben, a Brazil jiu-jitsu néhány földharc technikáját mutatta be és segítette a gyakorlását.

Hatékony, megsemmisítő gyakorlatokat ismerhettek meg a résztvevők. A földharc technikákat kedvelők csemegézhettek ezekből a technikákból. A judo versenyzők ezeknek a technikáknak ugyan csak egy részét használhatják, ismeretanyagukat, viszont gazdagították ezek a föld harcelemek.

Ezt követően a Ken-jutsu ( klasszikus Japán kardvívás) Fürtös János mester és Nagy Attila bemutatójával következett .Valódi Japánban készült Katanával, a Pécsen élő Suzuki nagymester által átadott tradicionális technikákkal.

A bemutatott páros technikák és egy-egy formagyakorlat közül néhányat a ken bo (fakard) segítségével gyakorolni tudtak a résztvevők! Minden alaklommal nagy sikere van ennek a lehetőségnek.

Budo elméleti ismeretanyag továbbadása következett, a harcművészeti ágak összekapcsolódásáról, egymásba fonódásáról, mesterekről került elő a szó. A pontos légzéstechnika fontosságáról tartott előadást Fürtös János.

A vasárnap a Harcművészeti Bemutatók, küzdések és gyakorlások napja voltak.

A közös bemelegítést követően először a Nagykanizsai Kyonkushinkay Karate Se bemutatóját, verseny szerű küzdelmeket láthattak az érdeklődők, majd ezt követően ismételten ütés-rúgás technikák gyakorlására volt lehetőség Gaál Imre mester vezetésével.

Ezután a Nagykanizsai TE 1866. Judo Szakosztály bemutatóját és versenyszerű küzdelmeket láthattak a nézők és a résztvevők majd a judora épülő pusztakezes önvédelmi technikák közül néhányat lehetett gyakorolni Mester József szakosztályvezető edző segítségével.

Zárásképpen Zakál Mónika vezetésével sportmasszázszsal enyhítették a gyakorló párok a hosszú, testet lelket igénybevevő, de idén is sikeres két nap fáradalmait.

Reméljük azon fiatalok közül, akik megnézték a bemutatókat, vagy csak bekukkantottak a programra, néhányan aktívan tovább érdeklődnek a harcművészet valamely ága iránt.

A szervezők és a résztvevők közös elhatározása szerint minden év tavaszán megrendezésre kerül ezután is a japán harcművészeti (Budo) találkozó!

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates