Egyelőre kevesen vethetők be a felnőtteknél.

A járvány miatt már rég lefújták a bajnokságokat kosárlabdában minden korosztályban. Szakmai, gazdasági szakértők szerint a klubok költségvetését is újra kell szabni. Nagy valószínűséggel, kevesebből gazdálkodhatnak az egyesületek, így jobban előtérbe kerül az utánpótlás nevelése.

 

 

KovacsMilyennek ítéli meg a csonka szezonban az utánpótlás szereplését, készen állnak az új kihívásokra? Erről kérdeztük Kovács Lászlót, a Zalakerámia ZTE férfi kosárlabdacsapatának utánpótlás szakágvezetőjét.


– Az eredményesség szempontjából nem zártunk volna rossz évet - vélekedett Kovács László. – Az elsődleges szempont számunkra azonban, hogy jó játékosokat adjunk fel a felnőtt csapatba. Úgy látom, hogy azok még nagyon fiatalok, akiknek reális esélyünk lenne a felnőtt kerettagságra. A 2002-es korosztályból egyedül Simó Bence került fel a felnőttekhez, s kötött vele szerződést a klub. A nála egy évvel idősebb Kovács Benedek és Kovács Kristóf, valamint a 2000-es korosztályt képviselve Farkas Attila, ott van a felnőtteknél. A 16 év körüli korosztályunk ígéretes több fiataljáról úgy gondoljuk, ha fejlődésük töretlen marad, idővel meghatározó játékosok is lehetnek a ZTE-nél. A 2005-ös Szalay Domonkos korosztálya legjobb játékosa az országban.


- A következő idénytől jön az U-23-as szabály, amely beköveteli a fiatalokat a csapatokba, mert kötelező lesz?


- Ebbe a kategóriába tartozik a Simó Bence, illetve a tovább tanulási terveket szövögető Kovács Kristóf és Farkas Attila is. Az ő pályafutásukat befolyásolja, felveszik-e őket az egyetemre? Ha igen, milyen szerepet szánnak életükben a kosárlabdának. A jelenlegi utánpótlásunkban a Bencét kivéve nem látok olyan játékost, aki legalább egy félidőt jó teljesítménnyel az NB I-ben a pályán tudna tölteni. Egy játékosra pedig alapozni nem lehet, akár meg is sérülhet. Jelen helyzetben igazolni kell ebbe a korosztályba. 3-4 év múlva már biztosan belülről is meg lehet oldani ezt problémát.


- A járvány előidézte, hogy kevesebből gazdálkodhatnak a klubok, jobb előtérbe kerül az utánpótlás. Az esetleges utazási korlátozások miatt pedig kevesebb légiós érkezhet. Felkészültek a utánpótlásedzők, hogy több játékost kell nevelniük?


- Úgy érzem, igen, bár a nevelés nem úgy megy, hogy kiadjuk a parancsot, hogy két év múlva három saját nevelésű játékos kell. A helyzet ennél bonyolultabb. Öt éve kezdtünk egy átfogó programot, ennek a „termékei” lehetnek a már fent említett 15-16 éves gyerekek. Közben van egy lyuk, amit nem sikerült még „betömni”. Abban is reménykedem, hogy esetleg lesznek olyan fiatalok, akik megtáltosodnak, élni akarnak a sors adta lehetőséggel. Rá tesznek egy lapáttal és bizonyítani akarják, hogy ott a helyük az élvonalban. Az is igaz, hogy fiatal játékosoknak nemcsak a 18, de a 23 éveseknek is roppant nehéz bekerülni a felnőtt csapatokba. Azonban mindig jöhet egy új helyzet, a fiatalokon múlik, hogy hogyan élnek vele.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates