Nem tarják rossznak, de lehet még jobb.

 

Nemrég a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége lecserélte a korosztályos válogatottaknál dolgozó szakmai stábokat. Az ok roppant egyszerű, hazánk korosztályos csapatai a világversenyeken évek óta nem érnek el számottevő eredményeket.

 

StaricsPersze a válogatottnál az összetartások során nem lehet kinevelni jó játékosokat. A munkát nagyrészt a kluboknál kell(ene) elvégezni a fiataloknak. Mi a helyzet az utánpótlás területén a Zalakerámia ZTE-nél? Az utolsó igazán komoly saját nevelésű egyéniség Kámán Tamás volt, aki már visszavonult.

 

- A fokmérő, hogy hány játékos kerül fel a felnőtt csapat keretébe, és ki lép pályára azok közül- vélekedett Stárics Kornél, a Zalakerámia ZTE ügyvezetője. – Nálunk jelenleg három saját nevelésű játékos van a keretben. Mind a hárman 18 évesek. Célunk, hogy minél többen legyenek, ahogy egykor volt a ZTE-nél. A másik fokmérő lehet, hogy milyen eredményeket tudnak felmutatni az utánpótlás csapataink. Nem hiszem, hogy annyira rossz lenne nálunk a helyzet. Tavaly Kovács Benedek eligazolt a Monaco csapatához. Egy francia klub kiváló U csapatában szerepel. Egy Monacoval nem tudunk versenyezni, de értékmérésnek mindenképpen jó volt. Említhetem Szalay Domonkost, aki tizennégy évesen egyedüli magyar játékosként bekerült az európai válogatottba, s az USA-ban is több mérkőzést játszhatott.

 

- Akadnak pozitív példák, de az összkép nem ennyire rózsás, mert akkor nem lépi meg a szövetség a váltást magyar korosztályos csapatoknál. A ZTE-nél nem lesz váltás?

 

- Elégedettek nem vagyunk, tapasztaljuk, hol kellene fejlődni, előrelépni. Miben kellene változtatni.

 

- Miben kellene, hogy a fiatalok technikailag jobban felkészülve érkezzenek a felnőtt csapathoz?

 

- Kétségtelen tény, egy felnőtt csapat edzőinek már nincsen ideje technikai dolgokat tanítani a fiataloknak. A másik gond, hogy 16-17 évesen jobb körülmények között dolgozó csapatok elkezdik csábítani játékosainkat. A lehetőségek terén is előrébb kell lépnünk. Fontos a fiatalok számára a példakép, ha látnak olyan játékosokat, akik megkapták a lehetőséget. Ezért is fontosnak tartom a szövetség újabb döntését, hogy a következő idényben egy 23 év alatti játékosnak az első félidőben pályán kell lenni. Ehhez a szabályhoz nem lesz elég egy játékos, mert jöhet egy sérülés.

 

- Mennyire ellenőrzik a ZTE-nél az utánpótlást nevelő edzők munkáját?

 

- Ez elsősorban az utánpótlás szakágvezető feladata. Az edzések figyelemmel kísérése, a szakmai tanácsadás, az edzők beszámoltatása, amely havi, két havi rendszerességgel történik a klubnál. Az országos szövetség részéről is történik ellenőrzés a mentor-program keretében.

 

- Összegezve az elmondottakat, végül is mennyire elégedettek vagy sem az utánpótlás-neveléssel?

 

- Az nem mondjuk, hogy rossz, de lehetne biztosan jobb is. Biztosan több nézőt vonzanánk a meccsekre, ha több saját nevelésű egerszegi szerepelne a felnőtt csapatban. A szurkolók jobban magukénak éreznék jobban a ZTE-t. Az eredményességet is szem előtt kell tartanunk. Igyekszünk megfelelni mindkét területen.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates