Nyomtatás

Kiélezett bajnokságra számít a vezetőedző.

 

Az elmúlt bajnoki idényben messze várakozáson felül szerepelt a Zalakerámia ZTE NB I-es férfi kosárlabdacsapata. A megszerzett bronzéremmel magasra tették azt a bizonyos lécet. A csapat azonban az új idényre átalakult.


benczet- Előrébb tartanánk a felkészülésben, ha nem kellett volna légióst cserélnünk - vélekedett Bencze Tamás vezetőedző. – Támadásban és védekezésben is akad még pótolnivalónk, de igyekszünk jól hajrázni. A felkészülési mérkőzések egyértelművé tették, hogy kell még egy irányító. Vaughn érkezett is hozzánk, a Göcsej Kupán bizonyított. Messze nem vagyunk tehát készek, legalább két hónap kell, hogy a játékosok összecsiszolódjanak csapattá.


- Azaz menet közben kell összeérniük…


- Minden csapat így van ezzel. Hat új játékos érkezett hozzánk, akiből öt meghatározó, a négy légiós és a Horváth Ákos. Ők erősen benne lesznek a rotációban. Megvan a türelem részünkről és úgy látom, a szurkolók részéről is. Mindig, mindenhol győzni akarunk, még akkor is, ha az ellenfél az esélyesebb.


- Tavaly bronzérmes lett a csapat. Elvárni ismét az éremszerzést nagy hiba lenne, de hová helyezné el az átalakult ZTE-t?


- Van öt csapat, amelynek a költségvetése nagyobb, mint a miénk, ebből következik, hogy a játékosállománya is jobb. A Szolnok, az Alba, a Falco, a Körmend és a Paks előttünk jár. Van öt csapat, amely hasonló anyagi kondíciókkal bír, mint a ZTE. Persze nem csak a pénz számít, egy fél évnek el kell telnie, mire kialakulnak az erőviszonyok. Jó lenne a legjobb ötbe kerülni, de minimálisan 8 közé.


- Marad a ZTE játék stílusa?


- Arra törekszünk, hogy maradjon. Látni kell, hogy a mai ZTE más, mint a tavalyi. A szurkolók ne keressenek Ubillát a pályán, nem lesz ott Drungilas sem. Lesz viszont Radics a palánk alatt, aki támadásban meghatározó szerephez jut. Jeffers személyében van egy mozgékony centerünk. Simmons teljesen jól irányít, sok gólpasszt ad, mellette dob 10-12 pontot.

 

Remélhetően Vaughn személyében lesz egy másik irányítónk, bár más stílussal. Mellettük ott lesz a magyar érkező Horváth Ákos, akit nem kell bemutatni a szurkolóknak, valamint a régiek, Benke, Mohácsi és Szabó. Ha négyen jól játszanak a nyolcas rotációból, bárhol esélyünk lehet nyerni.


- Már említette, hogy alapcél a nyolc közé kerülés…


- Tudom, többen megköveznek érte, de így van. A tavalyi évre visszatekintve kis dolgokon múlott a jó szereplésünk. Az alapszakasz végén jobb kosárkülönbséggel kerültünk a Kaposvár elé. A felsőházi középszakaszban nem nyomta a vállunkat az esélyesség terhe. Ellenkező esetben a középházban már közel sem lett volna így. Más szemszögből nézve viszont, ha az Alba ellen az első győztes mérkőzés után többet pihenhetünk, még szebb évünk lehetett volna. Az idei bajnokságban is kis dolgokon múlnak majd a helyezések.


- Mennyire kapnak lehetőséget a fiatalok?


- Lehet követelni őket a pályára, de több edzőmérkőzés megmutatta, hogy 15 pontos előny is pillanatok alatt elmehet. Az edző meg a „fejével” játszik, ha elmaradnak az eredmények.