Vivo50 éves a sportág Egerszegen.

Nemrég ünnepeltek az egerszegi vívók, a sportág ötven éve honosodott meg a Zalaegerszegi Dózsa SE színeiben.

 

A dózsás klubokat hajdanán a belügyminisztérium szponzorálta. A támogatás megszűnése után a megyeszékhelyi vívók huszonöt éve megalakították a Zalaegerszegi Vívó Egyletet. A klub története során Egerszegen rendezett felnőtt Európa-bajnokságot és több világkupa versenyt is, s számos korosztályos válogatottat nevelt ki.

 

Vivo


– Az egerszegi vívás ötvenéves évfordulóját a Mindszenty iskolában ünnepeltük meg. Felidéztük történetünk jelentősebb állomásait, valamint az utánpótlás legkisebbjei részére vívóversenyt rendeztünk – idézte fel az ünneplés pillanatait Darabos Géza, a ZVE elnöke. – A délutáni ünnepség során szeretettel vártuk az elmúlt öt évtized során a klubhoz, valamilyen formában kötődő egykori sportolókat, vezetőket, támogatókat. Vetítéssel, műsorral is felidéztük az elmúlt öt évtizedet, s egy ünnepi kiadvány bemutatójára is sor került.


– Ön milyen módon kapcsolódott az egerszegi víváshoz?


- Általában az a jellemző, hogy valaki fiatalon vívott, majd az aktív versenyzés után, felnőttként visszatér az egyesületéhez valamilyen pozíciót vállalva. Én nem ebbe a kategóriába tartozom. A fiam vív a klubnál, mintegy tíz éve kezdte el, így kerültem kapcsolatba a vívással. Ő most már egyetemre készül, a vívás kezd háttérbe szorulni nála.
- A Zalaegerszegi Vívó Egyletnél továbbra is a tőr szakág dominál?


- Edzőink csak a tőrt oktatják a gyerekeknek. Tervezzük, ha meglesz az új vívóterem, akkor a párbajtőrt is újra elkezdjük.


- A lehetőségekből adódóan továbbra is az utánpótlás nevelés a cél a ZVE-nél?


- Csak ezt tudjuk felvállalni, a gyerekek 18-19 éves korukig vannak itt. A vívóink nagy része továbbtanul. Arra is akad példa, hogy tanulmányaik befejezése után visszatérnek, és ha nem is versenyszerűen, de bekapcsolódnak a veterán vívásba. Ennek ellenére nem adjuk fel, idővel a felnőtt vívásban is szeretnénk ott lenni az élvonalban.


- A klubjuk költségvetése miből áll össze?


- Négy forrásból biztosítjuk a működést: a tagdíjbevételek mellett az önkormányzattól, az országos szövetségtől és kisebb szponzoroktól - amelyek körét szeretnénk bővíteni - érkezik támogatás.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates