Új év, új célok Mányoki Attila előtt


Mányoki Attila egerszegi hosszútávúszó 2019-ben ért fel a csúcsra. Kevesen gondolnák, hogy egészségügyi okok miatt választotta az úszást. Szülei, mivel asztmás volt levitték az uszodába, és ott ragadt.

 

manyoki pPfoto 1aElőször a medencés úszással próbálkozott. Egy Balatonfüred-Siófok közötti nyílt vízi verseny „lökte át” a másik kategóriába. Újabb megerősítést akkor kapott, amikor hosszában átúszta a Balatont, között, 79,6 km-et úszott le egy huzamban.


- Gondolta pályafutása elején, hogy ilyen messzire juthat, ilyen emberfeletti teljesítményre lehet képes?


- Abszolút nem – mondta határozottan Mányoki Attila. – Ismerőseim között akadtak, akik űzték a nyíltvízi úszást, de nem hittem benne, hogy ilyen eredményekre lehetek képes. Aztán a versenyeken elindulva jöttek az eredmények, a próbatételeket jól teljesítettem, lassan rájöttem, itt a helyen. A kezdet: már említett Balaton átúszás hosszanti irányban, aztán Világ Kupa versenyek, amelyeken szintén sok szép eredményt értem el.


- Elérkezett az Ocean’s Seven „kapujába”…


- A hét legnehezebb csatorna átúszását 2013-ban kezdtem el, és 2019-ben értem a végére. A sorozat sok mindenről meggyőzött. Először is hinnie, bíznia kell az embernek önmagában, hogy sikerül a céljait elérnie. Természetes, kell hozzá a jó szakmai hátér is. A 2004-es évtől Nikos Gemelosnak, az Olimpiakosz Pireusz vezetőedzőjének útmutatása, programja szerint készülök. A kiváló görög szakember irányítása alatt sokat fejlődtem. A potenciál megvolt bennem, hogy jó eredményeket érjek el. A célszerű tervezést, a tudatosságot plántálta belém. A szakmai munkája kellett, hogy a világon 18-ként teljesítsem az Ocean’s Sevent. A próba sorozatból egyértelműen az Északi-csatorna át úszása volt a legnehezebb.


- Példás sportbeli teljesítményét több felé elismerték. Mit jelentett önnek ezek az elismerések?


- Az elismerések jól esnek, megerősítést jelentenek, hogy jó úton járok. Léphetek tovább az újabb kihívások felé, tűzhetek magam elé újabb célokat.


- Az országban sok felé tart élménybeszámolókat, tévéműsorokban szerepel. Mi a leggyakoribb kérdés, amit feltesznek a jelenlévők?


- Miért csinálom ezt az ember feletti próbákat. A válaszom roppant egyszerű. Számomra az úszás örömforrás. Nagyon jól esik a nézők, szurkolók irányából érkező szeretet.


- Meddig lehet, meddig akarja űzni a hosszú távú úszást?


- Az előző kérdésből adódik a válasz. Amíg örömmel megyek az uszodába, amig nagy kedvvel végzem a felkészülést, amig a versenyek sikeresek, örömöt okoznak, addig mindenképpen. A befejezés, még úgy érzem nagyon arrébb van.


- Melyek a 2020-as tervei?


- A fő versenyem az Amerikai Egyesült Államokban, Manhattan körbe úszása lesz, a többi megmérettetésemet is ennek rendelem alá. A versenyt 1915 óta rendezik meg, nagy hagyományai vannak.

 

Fotó: Pánczél Petra

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates