Generációváltás az egerszegi úszóknál

Az Europ Tec ZÚK úszói közül idáig minden évben eljutott valaki egy nagy világversenyre, idén nem sikerült először, ennek ellenére elégedettek a sportolók teljesítményével a klubnál.


Horvath csaba- Generáció váltás zajlik nálunk - összegzett Horváth Csaba vezetőedző. – Szakmai szempontból rosszabb évre számítottam, az előző évekhez képest azonban van egy kis hiányérzetünk, 2007 óta most fordult elő először velünk, hogy a klubból senki nem szerepelt felnőtt, vagy korosztályos világversenyen. Úgy véljük, hogy Szabó Rajmundnak helye lett volna az ifjúsági vb-n és Eb-n is, de mivel a szintidőtől pár tizeddel lemaradt, nem vitték ki. Utána korosztályos bajnok lett 200 háton. Azzal az eredménnyel az ifi Eb-n hetedik, a vb-n tízedik lett volna. Úszott egy felnőtt B szintet is, amivel elindíthatták volna a vb-n, nem tették. Úgy véljük, hogy az egyik világversenyre kivihették volna. Az időeredménye mutatja, nem vallottak volna vele szégyent. A szövetség azonban úgy döntött csak a szintidő teljesítésével lehet utazni. Rajmund mellett Betlehem Dávid, Gergye Ákos és Molnár Noel a magyar bajnokságon több számban dobogós volt. A nagyon fiatal korosztályban is van már három olyan kislányunk - Paksa Borbál, Sifter Eszter és Dóra Csepke - akik szintén ígéretes tehetségek, Örvendezünk, hogy ismét alakul az utánpótlásunk, nagy kérdés, hova tudjuk őket eljutatni.


- Mennyire tudják megtartani a sportág számára a fiatalokat? Az az úszás köztudottan sok időt és energiát követelő sportág…


- Az úszás, mint általában az egyéni sportok, monoton edzésmódot igényel. A mai gyerekek közül kevesen bírják a monoton dolgokat, nem szeretnek szenvedni. Ha nincs legalább minimális sikerélményük az úszásban, inkább abbahagyják. Nagyon nehéz meggyőzni nemcsak a gyereket, hanem a szülőt is, hogy az úszásban sok munkával eredményt lehet elérni. Talán, ha tovább javulnak Egerszegen a körülmények, akkor még több gyereket tarthatunk meg, nagyobb lesz a merítési lehetőségünk.


- Mi a helyzet a beharangozott új létesítménnyel?


- Annyit tudok, amennyi a Magyar Közlönyben megjelent, hogy a város több bontásban megkapta rá a pénzt. Gondolom, folynak a pályáztatási munkák, nagyon bízunk benne, hogy 2019 nyarára, őszére elkészül.


- Az idei évben vezetési szinten „forrt a levegő” a sportágban. A harmadik elnöknél tartanak. Éreztek ebből valamit, mint kis vidéki klub?


- Anyagi részről nem éreztünk semmit. A központi támogatás időben megérkezett. Korosztályos válogatottjaink edzőtábora sem maradt el. Az országos szövetség munkája akadozott a változások során, ezt most próbálják behozni. Reméljük, a Vladár Sándor által irányított vezetés hosszú távon megmarad, így lehet velük tervezni. Helyre áll a párbeszéd a klubok és a szövetség között.


- A központi támogatás mellett a város önkormányzata és névadó szponzoruk biztosította költségvetésük nagy részét…


- Így van, de mellettük több kisebb támogatónk is akadt, és nem szabad kihagyni a sorból a szülőket sem. A gyerekek versenyeztetésébe, szállításába is besegítenek. Köszönet jár érte. Nem voltak anyagi problémáink az év során.


- Jövő évi terveik?


- Szabó Rajmund idén volt utolsó éves ifjúsági, bele kell erősödnie a felnőtt korosztályba, ami nagy kihívás lesz számára. A rövid pályás úszó ob-n 200 m háton a felnőtteknél már döntőt úszott. Nagyon erős a magyar mezőny, bekerülni nem egyszerű oda. Gergye Ákostól és Betlehem Dávidtól a saját korcsoportjában dobogót várunk az ob-n. Jó lenne, ha Betlehem Dávid a nyílt vízi hosszú távú vB-n, En-n korosztályában résztvevő lehetne. Szeretnénk ismét versenyzőt adni a nagy világversenyekre.


- Sportolóik tagjai a Jövő Bajnokai programnak…


-- Úgy néz ki, jövőre három sportolónk vesz részt ebben, Betlehem Dávid pedig bent van a Heraklész programban is. A serdülő válogatott kapuján már kopogtat Gergye Ákos. Létezik a Heraklész Csillag program azok számára, akik kiöregedtek az ifjúsági korosztályból, s hogy ne vesszenek el a sportág számára, az említett program segít, hogy minél hamarabb beilleszkedjenek a felnőttek közé.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates