Tanulásban és súlyemelésben is helyt akar állni.

A súlyemelés a kemény, a kitartó, a szorgalmas emberek sportja, sajnos, manapság kevesen választják. Bakos Erik, a ZTE emelője is egy kis ráhatás után lépett az erős emberek táborába.

- Elég kövér gyerek voltam, édesapám mondta, kezdjem el a súlyemelést, a sportág átalakít, erősödni fogok – emlékezett a kezdetre Bakos Erik. - Először nem nagyon hittem benne, de igaza lett. Ahogy jöttek az eredmények, annál inkább beláttam, hogy ugyan szülői tanácsra, de jó döntést hoztam.

- Melyek voltak eddigi legjobb eredményeid?

- Az országos diákolimpián súlycsoportomban, 77 kilóban első lettem. Az ob-n korosztályomban szintén aranyérmet szereztem. Az Alpok-Adria versenyen elért csapat bronzérmet is értékesnek tartom.

bakosa

- A Zrínyi gimnáziumba jársz, ahol magasak a követelmények. Számodra is feltehetően az első a tanulás, utána jöhet a sport...

- Pórbálok mindkét helyen helytállni, maximálisan oda tenni magam. Tudom, a súlyemelésből nem lehet megélni, de számomra nagyon talán az anyagiaknál is fontosabb, hogy bekerültem a korosztályos magyar válogatottba. Nyáron voltam a válogatott edzőtáborában, jól teljesítettem, ami további munkára sarkall. Remélem, többször meghívást kapok a keretedzésre. Szeretnék eljutni világversenyekre, Európa-bajnokságra, világbajnokságra.

- Megszeretted a súlyemelést, kedvenced lett?

- Hála édesapámnak, jó sportágat választottam, jó kedvvel edzem, de több más sportágat is űzök, amelyek kapcsolatba hozhatók a súlyemeléssel. Ökölvívásba, birkózásba is belekostóltam, iskolámban, a Zrínyiben pedig a labdasportágakban is megállom a helyem.

- A súlyemelésben két fogásnem van, szakítás és lökés. Melyikben vagy erősebb, és miben kell fejlődnöd?

- A lökés áll hozzám közelebb, mivel a szakemberek szerint erőből versenyzem. A szakítás viszont nagyobb technikai felkészültséget igényel. Összességében mindkét fogásnemben van még tanulni valóm, a szakításban több.

- Mi leszel, ha nagy leszel?

- A súlyemelést annyira megkedveltem, ha egyszer abbahagyom, edző szeretnék lenni. Civilben vonz a testnevelői pálya, a rendészeti dolgok is érdekelnek, szóba jöhet ezen a téren az egyetem vagy főiskola.

- Mi lesz a következő fő versenyed?

- Az országos ifjúsági bajnokságon szeretnék jól szerepelni, ahová védőként érkezem, de lesz egy kemény ellenfelem. Jó lenne a címemet megvédeni. Igazából viszont új egyéni csúccsal lennék elégedett, mert megerősítene, hogy jó úton járok, évről évre jobb eredményeket érek el.

- Nagyon jó partner a munkában - vette át a szót Papp Péter, Erik edzője. - Tehetséges sportoló, ha még többet tudna edzeni, előrébb tartana. Azonban tisztában vagyunk a klubnál, a fiatalok számára első a tanulás, utána jöhet a sport. Remélem, ha a későbbiek során a tanulást, a sportot még jobban össze tudja egyeztetni, súlyemelésben is szép jövő vár rá.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates