A Csuti legjobbja még reménykedik feljutásban.


A járvány nemcsak a fizikai sportágak menetrendjét borította fel, hanem a szellemi sportágakét. Horváth Ádám, a Z. Csuti Hydrocomp kiváló sakkozója sem űzheti kedvenc sportját úgy, ahogy eddig..


horvath ada1– Versenyezni nagyon nehéz, élő sakk partikat játszani nem lehet. Interneten viszont egyre több versenyen lehet játszani. Az online világában, vannak rövidebb és komoly versenyek is. Az igazság az, az élő-partikat sokkal jobban kedvelem. Utazni nem lehet, a felkészülésre, a játék elemzésére viszont több idő jut.


- A járvány miatti leállás miként érintette?


- Több egyéni versenyen való szereplés volt a terveim között, amely a járvány ügyi helyzet miatt elmaradt. A csapatbajnoki találkozókat szintén elhalasztották. Nem kellemes a helyzet, mivel a csb-k május elejére általában véget érnek. Nyáron a sakkozók többsége egyéni versenyeken szerepel.


- Az élő sakkban elég közel vannak egymáshoz a résztvevők a többi sportághoz képest, még nagyobb a fertőzés veszélye. Később helyre állhat a sportélet a sakkban?


- Minden bizonnyal, azonban ebben a szövetségek mondják ki a döntő szót. A magyar szövetség augusztus végére tűzte ki a folytatatást. Előtte biztosan nem lehet rendezni egyéni-, és csapatversenyeket. Biztos vagyok benne, hogy a maszkos versenyekre nem kerül sor. Abban nem jó játszani.


- Amíg áll az élő sakk, több online tornákat is rendeznek. Nemrég a norvég világbajnok Carlsen rendezett ilyet. Mi erről a véleménye?


– Az internetes dolgok nem idegenek a sakktól. Például az olimpia élőben zajlik, de a partikat interneten élőben közvetítik. A jelen helyzetben jónak tartom az online sakkot, mivel a versenyzőknek nincs más lehetősége a játékban maradásra. Pluszban népszerűsíti a sakkot, hogy erre a világ legjobb játékosait is meghívják. Magyarországon is kezd ebbe az irányba elmozdulni a sakk-élet. A partik tisztaságát - főleg a pénzdíjas versenyeken - technikai felszereltséggel biztosítják


-Viszzatérve a hazai bajnokságra, a Csuti második a tabellán az NB I B- csoportjában. A klub háza tájáról olyan híreket hallani, hogy bajnoki cím esetén sem vállalnák a legmagasabb osztályban való szereplést. Mint a csapat éljátékosa, gondolom szeretne az élvonalban sakkozni...


- Profi sakkozóként természetesen szeretnék a legjobbak között játszani. A másodosztályban a rangsor alapján a legjobb játékos vagyok. A Csuti A-csoportos szerepléséhez játékosokat kellene igazolni, amihez anyagi forrás szükséges. A jelenlegi csapattal biztos kiesők lennénk. Jóval erősebb az élvonal, mint korábban. Nagy a szakadék az A-csoport és a B között. Kicsit az esély rá, hogy a legjobbak között szerepeljünk, de még az utolsó pillanatban is jöhet egy szponzor. Majd meglátjuk.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates