Nyomtatás

Selmeczi Tibor örömét leli a versenyzésben.

Selmeczi Tibor szinte biztosan nem lesz nem olimpiai bajnok, sőt lehet, hogy a sportágával kapcsolatos évkönyvekben sem fogják vastag betűvel szedni a nevét. És mégis, sportpályafutása nem kevés tanulsággal szolgálhat mások számára.

Hosszabb ideig a mountain bike - hegyi kerékpározás – szervezéséből, irányításából vette ki részét a Femat-ZKSE-ben, de aztán...

zeg72a

- Abba kellett hagynom mindent, amikor egy betegség megtámadott - emlékezik vissza. - Ízületeim, izmaim leépültek, nehezemre esett már a járás is, egy idő után dolgozni sem tudtam. Aztán szerencsémre az orvosok rájöttek, hogy lisztérzékeny vagyok. Diétázni kezdtem, s lassan talpra álltam, amiben a kerékpározás nagyon sokat segített. Betegségem alatt a rosszullétemmel kellett megküzdenem, most meg már a kilométerekkel. Visszanyertem az erőmet, egyre jobb kondícióban érzem magam, örömömet lelem a versenyzésben.

- Idei versenyprogramod? Hogyan készülsz a versenyekre?

- Az idei szezonom is kissé nehezebben indult, akárcsak a tavalyi, de ez tudatos is, úgy edzettem, hogy később kerüljek csúcsformába. Így aztán a tavaszi versenyeken hátrébb végeztem, a nyári egerszegi kupafutamon már elégedett lehettem teljesítményemmel. A történethez hozzá tartozik, hogy idén kiváltottam a versenylicencet a mountain bike XCO (ez a sportág olimpiai versenyszáma) szakágában, abban a mezőnyben állok rajthoz, ahol a "kemény mag" is, azaz a legjobbak indulnak. Az őszi versenyeken - már ahol el tudtam indulni - nem lehettem elégedetlen teljesítményemmel. Érdemes szólni arról is, hogy az egerszegi XCO kupafutam előtt egy héttel elindultam a 127 kilométeres zalakarosi országúti versenyen is. A versenyekre egyébként külön készülök, a tavaszi alapozást követően folyamatosan dolgozom, amennyire munkám engedi, hiszen nem vagyok profi. Csupán érzékeltetésül: hetente úgy 10 órát tudok kerékpározni a fizikai felkészülés mellett, ez úgy 350-400 kilométert jelent.

- Jövőbeni terveid?

- Bár nem akarom egészen az XCO-s versenyzést abbahagyni, de úgy tűnik, hogy egyre jobb erőben vagyok, s ezért figyelmem inkább a mountain bike maraton szakága, illetve az országúti versenyzés felé irányul. Miután szükséges állóképességem megvan, jövőre inkább ezen utóbbi versenyszámokban akarok elindulni.

Milyen eredményekkel lennél elégedett sportpályafutásod során? Meddig akarsz versenyezni?

- Nincs bennem eredménykényszer, hogy mindig a győzelem lebegjen szemeim előtt, bár természetesen én is szeretnék minél jobban szerepelni a versenyeken. Miután regisztrált versenyző vagyok, talán egyszer kijutok egy nemzetközi kupára. De, ha nem, akkor sem leszek elégedetlen. Addig csinálom, amíg örömemet lelem a kerékpározásban, a versenyzésben.

Az előzőekhez csupán annyit, hogy Selmeczi Tibor jelenleg a 20. helyen áll az XCO Magyar Kupa-sorozatában, noha számos versenyen nem tudott rajthoz állni, s technikája - ami igen fontos tényező - sem az igazi.