Kámán Ferencnek eszébe sincs leállni

 

Kámán Ferenc, a Zalaszám ZAC atlétikai edzője - akit nemrég 60. születésnapján második otthonában a városi sportcentrumban köszöntöttek - több évtizedes pályafutása során számos kiváló versenyzőt nevelt.


- Tíz évesen még tornáztam, amikor megszűnt a szakosztály, azután kezdtem atletizálni - kezdte a visszaemlékezést Kámán Ferenc. - Rövid távfutásban értem el eredményeket. Kacérkodtam a gátfutással is, egy esés után azonban már csak síkfutásban versenyeztem. Korosztályos bajnokságokon egyéniben döntős voltam, váltókban pedig dobogós is.


- A verseny időszakot befejezve egyértelmű volt, hogy edzőként is marad a „sportok királynőjénél”?


- Amikor nem vettek fel a tanárképző főiskolára, elmentem képesítés nélkül tanítani. Amikor levelezőn elkezdtem a főiskolát, hívtak a ZTE-hez technikai vezetőnek, elvállaltam. Molnár József, az egyesület akkori elnöke kérdezte meg tőlem, miért nem próbálom meg az edzői pályát? Miután közben már edzőit is végeztem, hallgattam rá. 1979-ben kezdtem el foglalkozni egy csoporttal. Harmincnyolc éve nevelem az atlétákat.

 

 Kaman1

 


- Mindig futókkal, azon belül is a rövidtávot futó versenyzőkkel foglalkozott?


- 12-13 éves kisgyerekekkel kezdtem, akik többé-kevésbé általános képzést kaptak. Véleményem szerint minden edzőnek így kellene kezdenie a pályát. Négy-öt évig edzettem ezt a korosztályt. Érdekes módon első országos bajnoki címet szerző tanítványom Horváth Judit volt, aki gerelyhajításban nyert aranyérmet. Később az összetettben versenyzőkkel is foglalkoztam. Megtanultam több versenyszám oktatását, ami egyértelműen hasznomra vált. A nyolcvanas évek közepére alakult ki Egerszegen egy jó sprinter-csapat, nőknél és férfiaknál egyaránt. A női síkfutókhoz kerültem, s egy idő után a leányok megelőzték a fiúkat.


- A sok atléta közül, akikkel hosszú edzői pályafutása során foglakozott, kikre a legbüszkébb?


- Elég sokan vannak, tanítványaim a különböző korosztályokban több mint 300 magyar bajnoki címet nyertek. Rengetegen voltak felnőtt válogatottak. Kerkai Attila, a Zalai Hírlap újságírója volt az első aranyjelvényes atlétám. Az első magyar felnőtt bajnokom Ács Judit volt. Kozáry Ágnes volt az első olimpikonom, ifjúsági olimpián Ferenczi Melinda szerepelt. Többen felnőtt országos csúcstartók voltak, így Kozáry Ágnes, Ács Judit és Bella Attila. Tanítványaim világversenyeken Eb-ken, vb-ken képviselték a magyar színeket. A sort a maiakkal zárnám, Szűcs Valdó - akire nagyon büszke vagyok - szinten minden világversenyre kijutott. Hosszú ideig tudnám sorolni az elmúlt évtizedek „termését”.

 

 Hatvan éven túl jön a számvetés, még mit szeretne elérni?


- Idén decemberben eldől, hogy 2023-ban Magyarországon lesz-e a felnőtt vb, vagy sem. Amennyiben a nemzetközi szövetség nekünk ítéli, terveim között szerepel, hogy ott versenyezzen általam nevelt atléta. Aztán van egy nyolcéves kislányom, azt tervezem, ha tízéves lesz, a barátnőivel elindítok egy újabb csoportot, mint egykor pályám elején.

Megosztások

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates