Zala büszke lehet fogyatékos sportolóira.

 

Az idei évtől február 22. a magyar parasport napja. A dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-én alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

 

A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet megalakították olyan legendák, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelget, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.


Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) nyerték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.
Több mint 400 köznevelési intézmény csatlakozott országszerte a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és szervezetei által koordinált, csütörtökön sorra kerülő Magyar Parasport Napja rendezvénysorozathoz, melynek keretében Lélekmozgató címmel iskolai szemléletformáló programot tartottak szerte az országban, így Zalaegerszegen és Nagykanizsán is. A rendhagyó osztályfőnöki órákon túl a főszerepet természetesen a mozgás játszotta.

 

 

parasportnap 01

 


Zalaegerszegen a Kölcsey-gimnáziumban megtartott rendezvényre meghívták a megye speciális iskoláinak fogyatékos sportolóit is. A megjelenteket Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere üdvözölte.


Zala megye büszke lehet a fogyatékos sportolóira is, hiszen jelenleg 12 országos bajnoka van, tanévenként legalább 9 diákolimpiát szerveznek, s a megyei első helyezettek részt vesznek az országos megmérettetéseken. A legsikeresebbek az atléták, de szép eredményeket érnek el úszásban, fociban, asztaliteniszben, zsinórlabdában, kölyökatlétikában is - összegzett Szíver Krisztina megyei fogyatékosügyi sportreferens, a zalaegerszegi Béke ligeti iskola pedagógusa, a rendezvény főszervezője.

 

parasportnap 03

 


A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban - amelynek fiú futsal csapata a diákolimpián ezüstérmes lett, röplabdázói a városi és a megyei bajnokságban is remekelnek, valamint Bognár Szabolcs testnevelő tanár kapta a tanév legeredményesebb zalai diákolimpiai testnevelője címet - a diákok kipróbálhatták az ülőröplabdát is.


– Iskolánk életében előkelő helyen szerepel a sport.. Örömmel felvállaltuk a parasportok népszerűsítését is – fogalmazott Balázs Erik testnevelő tanár, a rendezvény iskolai szervezője a Kölcsey-gimnáziumban.

 

 

parasportnap 04

 


Az eseményen a parasportok közül először a „vakfutást” próbálták ki a diákok s a tanárok. A csapatjátékok közül a csörgőlabda, az ülőröplabda és a vakfoci tette próbára a diákok ügyességét.


Nagykanizsán a középiskolások ismerkedhettek meg közelebbről a parasporttal, konkrétan a Zsigmondy-tagintézmény diákjai délelőtt közösen bocsáztak a tornateremben a Magyarszerdahelyen működő Zala Megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona lakóival.

Impresszum

Kiadó: ANDÉ Kiadói Bt.

8900 Zalaegerszeg, Hunyadi János. 10.
©  Andé Kiadói Bt. 2008

Felelős szerkesztő

Lukácsffy Dénes

Tel: +36-92-599354; Fax:  +36-92-599353
E-mail:  info@zalasport.hu, zalasport.hu@gmail.com

RocketTheme Joomla Templates