Nyomtatás

Nem először készül fel a nagy feladatokra a női kézilabda-válogatott Hévízen. Érdemes időben kissé visszamenni és felidézni a legemlékezetesebb pillanatokat. 

1994. szeptemberében itt alapozott és játszott hivatalos meccset is a magyar női kézilabda válogatott. A mérkőzésen Horvátország volt az ellenfél és 24-15-re győzött hazánk válogatottja, akiknek akkori kapitánya Laurencz László volt. A magyar csapatból a zalai születésű Németh Helga és Farkas 4-4, Mátyás 3, Kökény, Balogh Bea, Csendes, Szántó 2-2, Deli, Kocsis, Pádár, Kutasi, Tóth 1-1 gólt lőtt.

Akkor a Hévizi Sportkör elnöke Fekete György volt, aki a meccs szünetében köszöntötte a hévízi származású Lelkesné Tomann Rozáliát és a sokszoros világválogatott és az aktív játékot abban az évben befejező Kovács Pétert.

2003. decemberében ismét Hévízen alapozott a magyar női kézilabda válogatott az emlékezetes világbajnokságra, ahol ezüstérmes lett.

Akkor is volt hivatalos mérkőzés, amelyen nyertünk. Ott Ausztria volt az ellenfél, a találkozó több száz diák előtt a keszthelyi Csokonai Sportcsarnokban zajlott. Abban a magyar válogatottban is játszottak zalaiak, hiszen ott volt a nagykanizsai születésű Siti Eszter és a Zalaszentgrótról származó Tóth Tímea.

A válogatottban olyanok szerepeltek mint az előzőekben említett Farkas Ágnes, Pálinger Katalin, Sugár Tímea, Kindl Gabriella, Siti Eszter, Pigniczki Krisztina, Kulcsár Anita, Tóth Tímea és a már akkor óriási tehetségnek számító Görbicz Anita.

Lényegében a hévízi edzőtáborból indult a válogatott a horvátországi világbajnokságra, ahol 2003. december 14-én világbajnoki döntőt játszhatott a magyar csapat. Akkor a franciák időn túli hét méteressel kiegyenlítettek, majd a hosszabbításban nyerni tudtak, a magyar válogatott pedig VB ezüstérmet szerzett.

Azon a világbajnokságon kiemelkedőt nyújtott Radulovic Bojana, Lovász Zsuzsa, Kulcsár Anita és talán mindenkit felülmúlóan a kapus Pálinger Katalin. A szövetségi kapitány Mocsai Lajos volt.

2016. augusztus 8-tól újra Hévízen a magyar női kézilabda válogatott.

A jelenlegi összetartás azért is bír rendkívüli jelentőséggel, mert ez lesz az új dán szövetségi kapitánynak Kim Rasmussennek a bemutatkozása. Segítője várhatóan Siti Beáta lesz.

A jelenlegi válogatottban is lesz olyan aki itt járt már 2003. decemberében, sőt előtte a junior válogatott tagjaként is 2001-ben, nevezetesen a csapat irányítója: Görbicz Anita.

Hévíz városa 2010. októberében a Ferencvárost, 2014. augusztusában az akkor a világ legjobbjának számító Győri Audi ETO KC-t és most pedig már harmadik alkalommal a magyar kézilabda válogatottat fogadja..

A jelenlegi 24 fős csapatban itt készül majd a kapusok közül Biró Blanka, Janurik Kinga, Kiss Éva, a mezőnyjátékosok közül többek közt Görbicz Anita, Tomori Zsuzsa, Klivinyi Kinga, Kisfaludi Anett, Szekeres Klára, Szucsánszki Zita, Szöllösi- Zácsik Szandra, Kovacsics Anikó, Hársfalvi Júlia, Orbán Adrienn, Tóth Gabriella és a csapattal tart az MKSZ alelnöke Pálinger Katalin is.