Nyomtatás

 

Zalakarosi sakkfesztivál

Versenyzők Kínától az USÁ-ig.

Múlt hét péntekén kezdődtek és lassan hajrájába fordulnak a XXXVII. Zalakarosi Sakkfesztivál – Bárczay László emlékverseny küzdelmei a Móra-iskolában, ahol közel 160 versenyző ülhetett asztalhoz.

A verseny komolyságára jellemző, hogy a tavalyi győztes szerb Jovica Radovanovics nincs egyelőre a közvetlen élmezőnyben, persze a helyére sokan pályáznak.

- Ahogy közeledik a verseny vége, csak úgy fogalmazhatok ezúttal is, hogy ilyen jó szervezés és körülmények mellett könnyebb színvonalas versenyt is tető alá hoznunk és könnyen is mennek az események – mondta Horváth Tamás, a honi sakkszövetség alelnöke. - Nem véletlen, hogy itt van 160 sakkozó Kínától Tajvanon át az Amerikai Egyesült Államokig, akik között 52 induló valamilyen mesteri címmel is rendelkezik.

 

KarosSakk

 

Szóba kerültek természetesen az esélyek is, s ha a különböző tabellákat böngésszük, a magyarok közül többen egyáltalán nem állnak rosszul.

- Azt mondom, van vagy 30 játékos, akinek komoly esélyei vannak még mindig, ugyanakkor azt sem tagadom, hogy a zalai Horváth Ádám jó szereplésének külön is örülünk, s hogy a kupa keretében sorra kerülő U20-as országos bajnokságról is szót ejtsünk, a világbajnoki ezüstérmes Gaál Zsóka is hozza a tőle előzetesen elvártakat.

A 6. forduló érdekesebb eredményei az éltáblákon: Galyas Miklós - Horváth Ádám 1-0, Hardicsay Péter - Aczél Gergely 0-1, Horváth Miklós - Li Bo (kínai) döntetlen, Vanczák Tamás - Bokros Albert döntetlen, Konsztantin Csernisov (orosz) - Marosi Levente döntetlen. A verseny állása az élcsoportban a 6. forduló után: 1. Galyas 5,5, 2-4. Aczél, Krykun (ukrán), Szeberényi 5-5 pont és további 12 játékosnak volt 4,5 pontja.