Nyomtatás

 

Mező Ferenc emléknap Pölöskefőn.

 

A tavaly nyáron tragikus körülmények közt, váratlanul elhunyt Kis János olimpiakutató emlékére rendezték meg koszorúzással és sporttörténeti konferenciával egybekötve az elmúlt hétvégén Pölöskefőn a hagyományos Mező Ferenc emléknapot.


Az 1928-as amszterdami olimpiai szellemi győztesének, dr. Mező Ferencnek a szülőfalujában, ahogyan 2007 óta minden évben, így most is Keszthelyről, Budapestről, Körmendről, Zalaegerszegről, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Szombathelyről, Hahótról gyűltek össze az olimpiabarátok.


Még a hivatalos program előtt – Kis János halála okán – újjászervezték az ő általa alapított Európai Sport Hagyományőrző Egyesületet, mely immáron Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület nevet viseli és a szervezet elnökének a szombathelyi Horváth Vilmost választották, aki egyben az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztiánt is soraiban tudó patinás Dobó SE elnöke. A csíkszeredai Csíki András, a tornyosi Vajda Attila, a lepsényi Somlai Attila lett a három alelnök, a zalaegerszegi Gyuk György pedig a titkári feladatokat látja el. Az egyesület fő célja továbbra is az olimpiai eszme ápolása a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.


Ennek szellemében zajlott a délutáni program is, a 44. Sporttörténeti Konferencia. A Mező-szobor koszorúzása, Tóth Jenő polgármester köszöntője, és a helyi kultúrcsoportok bemutatója után, szépszámú érdeklődő előtt hangzottak el az előadások, így dr. Hencsei Pál, Csíki András, Somlai Attila és Horváth Vilmos is villantott fel érdekes epizódokat - nagyfokú igényességgel - az ötkarikás játékok történetéből.

 

Farkas Agnes Poloskefo


Zárásként Farkas Ágnes olimpiai ezüstérmes, vb-ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó, aki a Ferencvárostól a Borussia Dortmundon át a Podravka Koprivnicáig bezárólag számos Európa-hírű klub játékosa is volt, mesélt gazdag és sikeres pályafutásáról. A nagyszerű hangulatú rendezvény végén jelentették be, hogy a negyvenötödik konferenciára - május utolsó napjaiban a délvidéki Zentán kerül sor.