Nyomtatás

A látogatás apropója az "új" uszoda projektjének vázolása volt, mely széles perspektívát nyújthat több más vizes sportág számára a városban a vízilabdán kívül, elég ha csupán az úszásra, a kajak-kenura, vagy netalántán a triatlonra gondolunk.

vizilabdalat


A Kanizsa Vízilabda SE részéről Balázs László elnök tolmácsolásában hangzott el, miként is áll jelenleg a helyi vízilabda helyzete és merre tarthat tovább a fejlődés a majdani új környezetben, amiben benne foglaltatott a bűvös címszó, vagyis akár az OB I-es szereplés lehetősége is... A találkozón politikai, valamint városvezetői oldalról nyomatékosították, az anyagi források az uszodára - sőt a sportcsarnokra is - megvannak, már csak tartalommal kell megtölteni az elképzeléseket.


- Azt rögtön leszögezném, a vízilabda (bizonyos értelemben a jégkoronggal egy szinten) specifikus csapatjáték, a gyakorlásához ugyanis elengedhetetlenül szükség van vízfelületre, szemben mondjuk a labdarúgással, melyre, bármit csinálunk szárazon, az egyfajta edzés lehet - kezdte Kemény Dénes (képünkön balról a második), majd jóval oldottabb szakmai elemzésbe is bocsátkozott. - Ugyanakkor azt el kell ismerni, a futball abban egyedi, hogy ott a labdával lábbal kell jól bánni, ez valóban az első helyre emeli a labdás sportok között. Aztán jövünk mi, hiszen - legtöbbször egy - kézzel bánunk a lasztival, viszont mindezt vízben tesszük és utánunk következhet a többi labdajáték. A vízilabdának persze alapja lehet az úszás, elengedhetetlen tehát, hogy a vízilabdázók, úszók tudjanak hol edzeni és a vízfelületet egymás között jól el-, illetve megosztani.


A szövetség elnökét a későbbiekben a közelgő budapesti vizes világbajnokságról is kérdezhettük, aki készségesen felelt is érdeklődésünkre.


- Természetesen bizonyos lélektani hatása lehet csapatainkra, sőt, ránk vezetőkre is, hogy hazai környezetben mérkőzhetnek a világbajnokság keretében, de ebből nem szabad hátrányt "kovácsolnunk", mivel három esztendeje azért a magyarországi rendezésű vízilabda Eb-n is szereztünk egy-egy férfi ezüst-, illetve női bronzérmet - folytatta az egykori vízilabda szövetségi kapitány. - Pontosan azt kell elérnünk, hogy a mi javunkra tudjuk fordítani, ha majd teszem azt hétezer ember a lelátókon nekünk szurkol és ezt ne lelki teherként éljék meg a játékosok.

Mindezekkel persze a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Marcz Tamás (képünk jobboldalán) is tisztában van...


- Hogy Kemény Dénessel szoktunk-e hosszas eszmecseréket folytatni? - kérdezett vissza mosolyogva a 42 esztendős kapitány, aki hosszabb ideje már a KVSE-nek is szolgál szakmai instrukciókkal. - Ez úgy gondolom, evidens, de azért ennek volt egyedi hangulata, hiszen a megszokott környezetünktől kissé távol történt mindez. Rendszeresek a konzultálások amúgy telefonon is, tehát a napi kapcsolat adott.


- S már egyfajta élesítés a férfi válogatott részéről érzékelhető a júliusi világbajnokságra?


- Majd a tavasz végével jöhet el mindez, addig még számtalan feladatunk van, de annak külön örülök, hogy a kezem alatt dolgozhat például a kanizsai származású Bedő Krisztián is. A keret tagja tehát az Egerben pólózó center, viszont ahogy játékostársai, úgy még ő is számos erőpróba előtt áll klubszinten is.