Nyomtatás

 

horvathzsofi2a

 


–1993-ban a fővárosban ismerkedtem meg a kosárlabdával - tekintett vissza a kezdetre Horváth Zsófia. – Tizennyolc éves koromig a BEAC-ban játszottam. Kosárlabdás családból származom, és makacsságból egyből nem a kosárlabda került a központba nálam. Előtte tornáztam, úsztam, majd jött a karate. Igazából mindent kipróbáltam, hogy ne kelljen kosárlabdáznom. A szüleim viszont mindenképpen akarták, hogy mozogjak, így végül még is kikötöttem a kosárlabdánál.


- Kosárlabdában mely csapatokban szerepelt?


- A BEAC-ot már említettem, 18 éves koromig itt játszottam. Utána az USA-ban voltam négy évig sport ösztöndíjjal. Hazatérésem után a kis Sopronhoz, a Postásba igazoltam. A csapat megszűnése után a ZTE következett, majd a győriek. Két év után visszatértem a ZTE-hez, azóta itt vagyok. Előbb játékosként, majd edzőként.


- A kosárlabdás múlt után egyértelműen eldőlt, hogy edző akart lenni vagy a sors hozta így?


- Grafikus, kommunikációs szakon tanultam a főiskolán az USÁ-ban. Nem tudom manapság mennyire menne. Fotózni viszont nagyon szeretek, ebből főállásban nem lehet megélni. Nem terveztem, hogy edzőként akarok dolgozni. Aztán lassan valami megmozdult bennem. Elsősorban gyerekekkel akartam foglalkozni. Közben képeztem magam az edzői pályán. Nem egy hosszú folyamat előzte meg, hogy edző lettem, hanem a sors hozta így.


- Hogyan telnek egy vezetőedző napjai, a mai úgy mond sport nélküli világban?


- Jelenleg nincsen szerződésem, mondhatnám”lógok a levegőben.” Ez teljesen még sem igaz, a ZTE NKK-nál az utánpótlás edzőkkel dolgozok együtt. Az utánpótlásnak találunk ki otthon végezhető gyakorlatokat, akiknek van egy kis tere, annak egy kis labdás mozgás is belefér. Mellette a tévében kosárlabdát nézek, igyekszem képezni magam, bent maradni a sportág körforgásában. Az országos szövetség sem ajánlotta a termi edzéseket, más jellegű munkát végzünk az utánpótlással.


- Egy ilyen sikeres közel fél szezon után eldöntötte, hogy hosszútávra tervez az edzői pályán?


- Igen, de a döntésemben nem az utóbbi 4-5 hónap vezetőedzőként elért jó eredmény mondatja velem. Gáspár Dávid mellett másodedzőként is szerettem dolgozni. Remélem, lesz rá lehetőségem, hogy edzőként folytassam. Életem nagyobb részét már ebben a játékban töltöttem el.


- Gondolom, szívesen folytatná a ZTE női csapatánál?


- Már említettem „minden a levegőben lóg”, sok a bizonytalansági tényező. Minden bizonnyal kevesebb pénzből tudunk gazdálkodni. Egy biztos egy gyengébb játékoskerettel is szívesen dolgoznék a ZTE-nél. Óriási motivációt jelentene számomra fiatal magyar játékosokat felnevelni. Szép kihívás ez egy edző számára.

(fotó: ztenkk.hu)